Spanje voor beginners
Vakantie in Spanje

Het toerisme is een enorm belangrijke bron van inkomsten voor Spanje. Niet gek voor een land waar het massatoerisme zoals we het nu kennen serieus van start is gegaan. Nog steeds staan Benidorm en de Spaanse Costa's symbool voor vakantie zoals het traditioneel gevierd wordt. Spanje heeft echter veel meer te bieden. Spanje is naast zon, zee en strand ook cultuur, historie, gastronomie, natuur, boeiende steden en bovenal een land met veel gezichten. Niet voor niets dat het toerisme in Spanje nog steeds in de lift zit. De afgelopen jaren zijn de records wat betreft het aantal toeristen dat Spanje bezoekt regelmatig gebroken.

Spanje bezienswaardigheden

Spanje barst van de cultuur, historie, mooie steden, fijne stranden en natuur. De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Spanje en een groot aantal Spaanse bestemmingen op een rijtje gezet:
Spanje bezienswaardigheden top 10

Het toerisme in cijfers

Spanje ontvangt op jaarbasis meer dan 65 miljoen buitenlandse bezoekers. Dat is inclusief de Canarische Eilanden en de Balearen. Na Frankrijk is Spanje zelfs het meest bezochte land ter wereld. De meeste buitenlandse toeristen zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Daarna zijn het vooral de Fransen en Duitsers die Spanje bezoeken. In totaal zijn deze drie landen goed voor iets meer dan de helft van het totale aantal bezoekers die naar Spanje komen voor een vakantie. Nederlanders blijven hier een stuk op achter. Gemiddeld worden er door Nederlanders tussen de 2,2 en 3 miljoen vakanties per jaar naar Spanje geboet. Dit is inclusief stedentrips. Het totale aantal loopt per jaar nogal uiteen.

Het internationale toerisme draagt jaarlijks ongeveer 80 tot 90 miljard euro bij aan de Spaanse economie. Daar komt nog een vergelijkbaar bedrag bij door binnenlands toerisme. Op jaarbasis zijn er meer binnenlandse dan buitenlandse toeristen. Een Spaanse toerist geeft gemiddeld echter minder uit dan een buitenlandse toerist.

Populairste vakantiegebieden

Als je kijkt naar het aantal overnachtingen dan zie je dat drie Spaanse regio's in de top 5 van best bezochte regio's van Europa behoort. De absolute nummer één wordt gevormd door de Canarische Eilanden. Deze archipel die geografisch gezien bij Noord-Afrika ligt maar politiek gezien bij Spanje behoort is op jaarbasis goed voor om en nabij de 100 miljoen overnachtingen per jaar. De grote toppers zijn Gran Canaria en Tenerife, gevolgd door Lanzarote en Fuerteventura. Catalonië (Catalunya) is de tweede bestemming van Spanje en de derde van Europa. Met om en nabij de 75 miljoen overnachtingen per jaar doet deze autonome regio het erg goed. Populaire bestemmingen binnen Catalonië zijn de Costa Brava, Barcelona en de Costa Daurada.
De Spaanse nummer drie is Europees gezien de nummer vier op de lijst. Het betreft de Balearen. Deze eilandengroep bestaat uit topbestemmingen Mallorca en Ibiza. De eilanden Menorca en Formentera worden een stuk minder druk bezocht, wat vooral ook komt door het lagere aantal accommodaties dat op die twee eilanden aanwezig is.

Andere populaire regio's zijn Andalusië en Valencia. Dit zijn bestemmingen die het dankzij het zachtere klimaat het hele jaar door goed doen. De Costa Blanca en de Costa del Sol zijn plekken waar aardig wat overwinteraars te vinden zijn. Dit zijn mensen die vaak van middelbare of hogere leeftijd zijn die voor langere tijd (soms maandenlang) in de winter in Spanje verblijven om op die manier het koelere en slechtere weer in het noorden en westen van Europa te ontwijken.

Heel veel soorten accommodaties

Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of je vindt het wel in Spanje. Wie van kamperen houdt die kan kiezen voor een groot aantal campings, er is een enorme verscheidenheid aan hotels en ook op het gebied van vakantiewoningen is het aanbod enorm. Denk aan traditionele woningen in het Spaanse binnenland tot aan exorbitant dure vakantievilla's op het Spaanse party-eiland Ibiza. Wat je soms wel ziet is dat een bepaalde regio of eiland een soort van voorkeurstype accommodatie heeft. Zo zie je rond de kustplaatsen aan de noordelijk gelegen Costa Brava vrij veel mensen kiezen voor de camping, is aan de Costa Blanca de vakantiewoning met privézwembad erg populair en kiest men in de zuidelijke kustgebieden van Spanje vaker voor een hotel, die dan niet zelden op basis van all-inclusive geboekt wordt.

Als je Spanje echt wilt beleven dan huur je een privéappartement als je een stedentrip maakt, ga je slapen in een traditionele finca zodra je het platteland opzoekt of ga je in een kleinschalige B&B slapen waar je meteen ook contact maakt met de lokale mensen.

Spanje aanbiedingen

Omdat er zoveel vakanties aangeboden worden naar Spanje, is het zelden lastig om een leuke Spanje aanbieding te vinden. Het enige moment waarop het aantal goedkope lastminute aanbiedingen beperkt is, is als het in Nederland schoolvakantie en slecht weer is. Op dat moment stijgt de vraag flink en daarmee ook de prijzen, want het aanbod is dan relatief klein. Er zijn verschillende manieren om aantrekkelijk geprijsde vakanties naar Spanje te boeken. Tegenwoordig zijn er voldoende aanbiedingssites die de beste deals opzoeken. Op deze manier kun je bijvoorbeeld goedkoop naar Spanje via Vakantie Dealz. Je kunt je op nieuwsbrieven abonneren om de laatste aanbiedingen binnen te krijgen of reisorganisaties volgen via social media om zo op de hoogte te blijven van de beste koopjes.

Andere bezienswaardigheden

Deze pagina beperkt zich tot de musea die Spanje telt. Andere bezienswaardigheden van Spanje zijn terug te vinden op de pagina bezienswaardigheden.

Plaatsen, streken en eilanden in Spanje

Wij hebben naast deze site ook nog een aantal 'voor beginners' websites over Spaanse bestemmingen:
Alicante voor beginners
Barcelona voor beginners
Baskenland voor beginners
Benidorm voor beginners
Bilbao voor beginners
Canarische Eilanden voor beginners
Cordóba voor beginners
Costa Blanca voor beginners
Costa Brava voor beginners
Costa del Sol voor beginners
Fuerteventura voor beginners
Gerona voor beginners
Gran Canaria voor beginners
Granada voor beginners
Ibiza voor beginners

Lanzarote voor beginners
Madrid voor beginners
Malaga voor beginners
Mallorca voor beginners
Menorca voor beginners
Moraira voor beginners
Sevilla voor beginners
Tenerife voor beginners
Toledo voor beginners
Valencia voor beginners

Meer info over Spanje

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Spanje:
Spanje informatie
Spanje informatie
bijzondere plaatsen in Spanje
mooiste dorpjes van Spanje
steden in Spanje

Spanje nieuws & tips
Spanje weer & klimaat
Spanje zonkalender

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy