Spanje voor beginners
Reizen naar Spanje

Spanje ligt in het zuidwesten van Europa en is met alle mogelijke vormen van transport te bereiken. De meeste mensen gaan met het vliegtuig of met de auto naar Spanje. Uiteraard kun je ook met de motor, camper of trein naar Spanje reizen. Met een zeewaardige boot kun je naar Spanje varen. Veerdiensten vanuit Nederland naar Spanje zijn er niet. De afstand tussen Nederland en Spanje hangt heel erg af van je vertrek en aankomstpunt. De kortste route over de weg bedraagt ongeveer 1200 kilometer (vanuit Maastricht naar de Frans-Spaanse grens) en de grootste afstand is ruim 2500 kilometer (vanuit het noordoostelijke puntje van Groningen tot aan de verste plek in Andalusië).

Spanje bezienswaardigheden

Spanje barst van de cultuur, historie, mooie steden, fijne stranden en natuur. De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Spanje en een groot aantal Spaanse bestemmingen op een rijtje gezet:
Spanje bezienswaardigheden top 10

Vliegen of rijden?

Er is geen gouden regel over wanneer het beter is om naar Spanje te rijden of te vliegen. De afweging is voor iedereen persoonlijk en zal vooral afhankelijk zijn van persoonlijke voorkeuren en wensen. Wil je veel bagage meenemen, blijf je langere tijd in Spanje (waardoor een auto huren duurder wordt), ga je kamperen in Spanje of zijn de vliegtickets duur voor jouw reisperiode dan is de auto al snel het betere alternatief. Kun je er echter niet omheen om tijdens de drukste weekeinden in de zomervakantie door Frankrijk naar Spanje te reizen dan zou je je serieus af moeten vragen of het nog wel zo leuk, handig en rendabel is om met de auto te reizen.

Wat je veel ziet is dat mensen die naar de Costa Brava op vakantie gaan veelal met de auto reizen, zeker in de zomervakantie. Hoe zuidelijker je gaat, des te kleiner wordt het aantal toeristen dat met de auto reist. Tot aan de Costa Blanca zie je vaak nog wel redelijk wat Nederlandse kentekens, maar daarna neemt het aantal Nederlandse auto's snel af. Wat je dan nog op de Spaanse snelwegen ziet rijden zijn vaak Nederlanders van Marokkaanse afkomst die met de auto naar Marokko op vakantie gaan.

Sommige mensen vinden het gewoon heel leuk om met de auto op vakantie te gaan. Die maken van de heenreis en zelfs van de terugreis al een vakantie op zich. Frankrijk telt natuurlijk heel veel leuke steden, dorpen en streken die de moeite waard zijn om ontdekt te worden. Doe er lekker een dag of 3, 4 of nog langer over om in Spanje te komen en je bent al helemaal in de vakantiesfeer op het moment dat je aankomt. Wie probeert zo snel mogelijk vanuit Nederland naar Spanje te reizen die moet zich afvragen of dat wel de beste manier is. Je merkt dat de routes van en naar het zuiden tijdens het seizoen steeds drukker worden. De stress en vermoeidheid worden dan je grootste valkuilen. Dat geldt helemaal als je ergens in de nacht vertrokken bent waardoor je niet uitgerust genoeg op reis vertrekt. Menig Nederlander is zo op weg naar Spanje al gestrand: door een ongeluk omdat er teveel doorgereden wordt terwijl het eigenlijk niet kan. We kunnen daarom niet genoeg benadrukken dat één of twee overnachtingen onderweg veel beter is dan in één ruk naar of van Spanje te rijden, zelfs als chauffeurs elkaar afwisselen.

Naar de Balearen reizen

Mocht je naar de Balearen (Mallorca, Ibiza, Menorca of Formentara) willen reizen dan doe je dat meestal met het vliegtuigen. De reis met de auto naar de Balearen is vaak te lang en niet zelden ook te duur door tol, veerdiensten en overnachtingen onderweg. Als je naar Formentera wilt reizen dan moet je overigens wel een veerdienst inplannen. Formentera heeft immers geen internationaal vliegveld. Je moet daarom eerst naar Ibiza vliegen om vervolgens met de veerboot naar Formentera te reizen. Je kunt ook naar Valencia vliegen en vanuit Valencia de veerboot naar Formentera nemen. Mallorca en Ibiza zijn per veerboot bereikbaar vanuit Denia, Valencia en Barcelona. Menorca is alleen vanuit Valencia of Barcelona met de veerboot te bereiken.

De gemiddelde vliegtuig naar de Balearen bedraagt om en nabij de twee uur vanuit Nederlandse en Belgisch luchthavens. Heb je een tussenlanding of overstap dan komt er extra tijd bij.

Naar de Canarische Eilanden reizen

Als je naar de Canarische Eilanden wilt reizen dan doe je dat vrijwel altijd met het vliegtuig. Naar de Canarische Eilanden heb je vrijwel geen andere optie (op een lange boottocht vanuit Zuid-Spanje na) dan vliegen. Gelukkig zijn er zowel vanuit Nederland, België als vanuit de luchthavens net over de grens in Duitsland het hele jaar door voldoende vluchten te boeken. De gemiddelde vliegtijd richting eilanden zoals Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura en La Palma ligt tussen de 4,5 en 5 uur. Ook hier geldt dat een tussenlanding of een overstap de reistijd langer zal maken.

Naar het Spaanse vasteland vliegen

Mede dankzij de vele prijsvechters die actief zijn op vluchten naar Spanje is er een enorme keuze aan vluchten richting het Spaanse vasteland en de eilanden. Je merkt ook dat de zogenaamde 'premium' luchtvaartmaatschappijen zoals KLM ook steeds meer vluchten richting Spanje aanbieden. Zo is KLM in 2014 begonnen met vluchten naar Bilbao en zijn ze niet veel later begonnen om net als dochtermaatschappij Transavia ook vluchten naar Ibiza en Valencia aan te bieden. De rek is er nog steeds niet uit en voor de consument betekent dit dat er een enorm aanbod is van al dan niet rechtstreekse vluchten.

Transavia heeft gemiddeld zo'n vijftien populaire vakantiebestemmingen in Spanje binnen hun schema's staan. Sommige luchthavens worden alleen maar tijdens het zomerseizoen aangevlogen, maar redelijk wat bestemmingen worden het hele jaar door aangeboden zoals Sevilla, Barcelona, Alicante en de Canarische Eilanden.

Prijsvechter Ryanair vliegt vanuit Eindhoven vooral naar de populaire vakantiebestemmingen. Let op dat er in sommige gevallen naar een luchthaven gevlogen wordt die wat verder weg van de stad ligt. Zo vlieg Ryanair niet op het vliegveld van Barcelona zelf maar op Reus, wat zij dan weer Reus Barcelona noemen. Als je vanuit Brussel-Charleroi vliegt dan biedt Ryanair een paar steden aan die niet tot de geijkte bestemmingen behoren. Dit zijn onder andere Santander en Zaragoza.

De Spaanse prijsvechter Vueling doet het ook goed op de vliegroutes van en naar Spanje. Niet alle vluchten zijn rechtstreeks, maar de prijs maakt het vaak toch interessant om met Vueling te vliegen. Vanuit Amsterdam kun je naar een redelijk aantal Spaanse luchthavens vliegen zonder overstap. Vanuit Rotterdam heb je wat vaker een overstap in Spanje nodig.

De vluchtduur vanuit Nederland naar bestemmingen op het Spaanse vasteland is ongeveer 1,5 tot 2,5 uur.

Vroeg boeken voor de schoolvakanties

Hoewel de concurrentie vrij groot is, zie je dat er door de marktwerking tijdens de schoolvakanties wel ineens hogere prijzen betaalt moeten worden voor de vliegtickets. De enige manier om dat een beetje binnen de perken te houden is door vroeg te boeken. Dat geldt vooral voor de tickets tijdens de zomervakantie. Vooral op zaterdagen en zondagen zie je dat de stoelen er al vrij vroeg uitvliegen waardoor de ticketprijzen oplopen. Vlak voor vertrek betaal je soms wel het dubbele tot een veelvoud van het tarief dat gold toen de eerste stoelen voor die vlucht geboekt konden worden. Erg populair zijn traditioneel de vluchten naar Barcelona, Valencia, Alicante, Malaga, Ibiza en Palma de Mallorca.

Plaatsen, streken en eilanden in Spanje

Wij hebben naast deze site ook nog een aantal 'voor beginners' websites over Spaanse bestemmingen:
Alicante voor beginners
Barcelona voor beginners
Baskenland voor beginners
Benidorm voor beginners
Bilbao voor beginners
Canarische Eilanden voor beginners
Cordóba voor beginners
Costa Blanca voor beginners
Costa Brava voor beginners
Costa del Sol voor beginners
Fuerteventura voor beginners
Gerona voor beginners
Gran Canaria voor beginners
Granada voor beginners
Ibiza voor beginners

Lanzarote voor beginners
Madrid voor beginners
Malaga voor beginners
Mallorca voor beginners
Menorca voor beginners
Moraira voor beginners
Sevilla voor beginners
Tenerife voor beginners
Toledo voor beginners
Valencia voor beginners

Meer info over Spanje

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Spanje:
Spanje informatie
Spanje informatie
bijzondere plaatsen in Spanje
mooiste dorpjes van Spanje
steden in Spanje

Spanje nieuws & tips
Spanje weer & klimaat
Spanje zonkalender

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy