Spanje voor beginners
Musea in Spanje

In een land waar men van oudsher een passie ontwikkeld heeft voor kunst in alle vormen en waar veel historie te vinden is zijn heel wat musea gevestigd die de moeite waard zijn. Op deze pagina omschrijven dan ook maar een fractie van de vele musea in Spanje die je kunt bezoeken. We hebben een lijst gemaakt van Spaanse musea die volgens ons de belangrijkste collecties van het land vertegenwoordigen, aangevuld met enkele musea die vanuit een ander perspectief toegevoegde waarde bieden op het gehele aanbod.

Spanje bezienswaardigheden

Spanje barst van de cultuur, historie, mooie steden, fijne stranden en natuur. De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Spanje en een groot aantal Spaanse bestemmingen op een rijtje gezet:
Spanje bezienswaardigheden top 10

Museo Nacional del Prado

In de hoofdstad van Spanje kun je het wereldberoemde Prado Museum bezoeken. Museo Nacional del Prado is gevestigd in de stad Madrid, nabij de botanische tuin Real Jardin Botánico en het naast gelegen stadspark Parque de el Retiro. Museo Nacional del Prado heeft wereldwijd veel bekendheid dankzij de uitmuntende collectie kunst. Er hangen dan ook verschillende werken van kunstenaars die afkomstig zijn tussen de zestiende en negentiende eeuw. Denk hierbij aan Velázquez, Rubens, Goya, Van Dyck en El Greco. Diverse beeldhouwwerken uit de Griekse en Romeinse tijd, historische boeken en wapens zijn eveneens onderdeel van het museum. Dit kunsthistorische museum van Madrid opende al in 1819 haar deuren. Destijds werd het schitterende gebouw ingehuldigd als het ‘Koninklijk Museum voor Schilderijen’. Er hingen voornamelijk schilderijen die afkomstig waren van de Spaanse monarchie. Door de jaren heen is deze verzameling uitgegroeid tot een uitmuntende collectie.
Meer info: www.museodelprado.es

Guggenheim Museum in Bilbao

De Noord-Spaanse regio Baskenland (Euskal Herria) staat bekend om de overheerlijke tapas en pintxos, de vele Michelin-sterren restaurants en het wereld beroemde Guggenheim Museum. Dit museum voor moderne kunst in de stad Bilbao is gevestigd in een futuristisch gebouw uit de twintigste eeuw, waar het omstreeks 1997 de deuren opende. Het werd geplaatst in een voormalig vervallen haventerrein. Daar is tegenwoordig niets meer van terug te zien. Het uiterst bijzondere ontwerp is afkomstig van de Canadees-Amerikaanse architect Frank Owen Gehry. Deze architect is tevens verantwoordelijk voor bouwwerken als de Fondation Louis Vuitton in Parijs en het Vitra Design Museum in Weil am Rhein, Duitsland. Guggenheim Museum Bilbao is zowel van buiten als van binnen een bezienswaardigheid van de Spaanse stad Bilbao. Verschillende opmerkelijk vormgegeven ruimtes zijn ingericht met uitmuntende kunstwerken. Verdeeld over zo’n negentien galerijen, tref je voornamelijk werken aan uit de twintigste en éénentwintigste eeuw. Een andere vestiging van het Guggenheim vind je in New York. En momenteel wordt er hard gewerkt aan een vestiging in de Verenigde Arabische Emiraten, Abu Dhabi.
Meer info: www.bilbaovoorbeginners.nl/guggenheim-bilbao.htm

Dalí Theatre-Museum

Het opvallend rood met witte stippen gekleurde Dalí Museum is gelegen aan de Plaça Gala i Salvador Dalí in de noord-oostelijk gelegen stad Figueras. In deze Catalaanse stad werd in het jaar 1904 de surrealistische kunstenaar Salvador Felipe Jacinto Dalí geboren op elf mei. Na een afgebroken studie aan de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando in Madrid groeide hij langzaam uit tot een opvallende kunstenaar met bizarre en veelal excentrieke kunstwerken. In het Dalí Theatre-Museum te Figueras kun je zelf beoordelen hoe excentriek zijn werk werkelijk was. Het Dalí Theatre Museum werd door de meester zelf ontworpen, inclusief de crypte waar hij na zijn overlijden in 1989 werd begraven.
Meer info: www.salvador-dali.org

Picasso musea in Barcelona en Malaga

De in Málaga geboren kunstenaar Pablo Picasso heeft in deze Spaanse stad een eigen museum. Net als Dalí, begon ook Picasso met een kunstopleiding. Eerst in Barcelona en later studeerde hij aan de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando in Madrid. Zijn geschilderde portretten werden al snel opgemerkt door kunstverzamelaars en de rest is geschiedenis. Zo heeft Picasso bijvoorbeeld ook de kunststroming kubisme op de kaart gezet. Het Picasso Museum in Málaga laat een fenomenale verzameling van zijn werk zien.
Meer info: www.museopicassomalaga.org

Een ander bekend museum van Picasso bevindt zich in de populaire stad Barcelona. Museu Picasso werd om 1963 geopend en is gelegen aan de Carrer Montcada in de middeleeuwse wijk La Ribera, in de oude stad. Het Picasso Museum van Barcelona heeft voornamelijk werken in huis die afkomstig zijn van de jeugdige Picasso. Op zondag is het mogelijk om een rondleiding te volgen.
Meer info: www.museupicasso.bcn.cat

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Het museum voor moderne en hedendaagse kunst in Madrid ligt aan de Calle de Santa Isabel, vlakbij het treinstation Atocha. De entree van het Museo Nacional Centro de Arte Reine Sofía (MNCARS) is te vinden aan een plein waar ook het Real Conservatorio Superior de Música zich bevindt. Voordat het museum zich er in 1992 vestigde, was het pand in gebruik als ziekenhuis ‘Hospital de San Carlos’. In het Museo Reina Sofía kun je genieten van uiteenlopende hedendaagse kunst van voornamelijk Spaanse bodem. Daarnaast worden er werken aangevuld uit de internationale kunstwereld. Het museum probeert op meerdere manieren de kunst vanuit verschillende perspectieven te introduceren.
Meer info: www.museoreinasofia.es

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Het schitterende kunstmuseum Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) is gevestigd op de Montjuïc-heuvel in Madrid. De majestueuze verschijning is afkomstig uit de twintigste eeuw, waarin het als nationaal paleis dienst deed tijdens de Internationale Tentoonstelling van Barcelona. Het ‘Palau Nacional’ werd gebouwd tussen 1926 en 1929. Het in renaissance stijl opgetrokken bouwwerk, werd ontworpen door Eugenio Pedro Cendoya Oscoz en Enric Catà i Catà. Enkele jaren later werd besloten om het pand in te richten als nationaal museum. De collectie van het MNAC vond zijn oorsprong in 1880. Een bescheiden collectie kunst werd destijds verzameld in de kapel van Sint Agatha. Nu vandaag kun je genieten van een enorme verzameling kunst die een lange periode uit de geschiedenis beslaan. Denk hierbij aan werken zoals we die kennen van Thyssen-Bornemisza, Joaquim Mir, Apel•les Mestres en Pere Nunyes.
Meer info: www.museunacional.cat

Museo Lázaro Galdiano

Dit in Madrid gelegen museum, werd opgericht in 1951. Het Museo Lázaro Galdiano bevat een collectie historische kunst die werd verzameld door de succesvolle ondernemer en kunstverzamelaar José Lázaro Galdiano en diens vrouw Paula Florido y Toledo. Na diens overlijden in 1947 werd er een stichting in het leven geroepen en kwamen er plannen voor een museum. Museo Lázaro Gadiano is ondergebracht in een villa die door Lázaro werd ontworpen en bewoond. De kunstcollectie bestaat tegenwoordig uit stukken van Goya, Velazquez, El Greco en Murillo. Behalve schilderijen tref je er ook oude meubels, juwelen, munten, wapens en sculpturen.
Meer info: www.flg.es

Fundació Joan Miró

In de directe omgeving van Museu Nacional d’Art de Catalunya ligt tevens het Joan Miró museum van Barcelona. Het moderne gebouw waarin Fundació Joan Miró is gevestigd, werd na de oplevering in 1975 ingehuldigd. Als museum voor de moderne kunst heeft Fundació Joan Miró veel boeiende kunstwerken te bieden. Behalve het werk van Miró zelf, kun je er ook genieten van andere internationale kunstenaars. Onder de topstukken bevinden zich werken van Max Ernst, Antoni Tàpies en Mona Hatoum. Regelmatig worden er in het museum workshops, rondleidingen en shows georganiseerd.
Meer info: www.fmirobcn.org

Museu d'Art Contemporani de Barcelona

Niet ver van de beroemde Ramblas van Barcelona kun je het museum voor hedendaagse en moderne kunst bezoeken. Het MACBA, wat voluit Museu d’Art Contemporani de Barcelona wordt genoemd, werd geopend in 1995. De collectie bestaat voornamelijk uit kunstwerken die afkomstig zijn van Spaanse en Catalaanse kunstenaars. Maar ook hier groeit de verzameling van internationale kunst. Andy Warhol, Claes Oldenburg en Roy Lichtenstein hebben inmiddels ook een plaatsje weten te veroveren. Meerdere keren per jaar organiseert het MACBA een wisselende expositie waarin oude werken, maar zeker ook nieuwkomers een welverdiende kans krijgen.
Meer info: www.macba.cat

Nationaal Sculpturen Museum

Een zeer bijzondere collectie sculpturen zijn sinds 1933 ondergebracht in de noordwestelijk gelegen Spaanse stad Valladolid. Het monumentale gebouw ‘Colegio de San Gregorio’ uit de vijftiende eeuw heeft op deze manier een passende invulling gekregen. Daar waar vroeger theologische studies werden gevolgd, staan nu historische kunstwerken uit verschillende kunststromingen. Met het verstrijken van de eeuwen gingen ook kunststromingen als renaissance en barok over in moderne stijlen. Inmiddels is de collectie uitgebreid met schilderkunst en meubels.
Meer info: http://museoescultura.mcu.es

Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León

Het Museum voor Hedendaagse Kunst van Castilië en León is te bezoeken in de Spaanse stad León. De afkorting van het kleurrijke museum is MUSAC. In het Spaans is dit ‘Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León’. Achter de gekleurde blokjes van de gevel vind je met name moderne, eigentijdse kunstwerken en divers beeldmateriaal uit de éénentwintigste eeuw. Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León is op enige loopafstand van het centrum gelegen, aan de Leoneses Avenue Reyes in León.
Meer info: http://musac.es/

Fundación César Manrique

Het Spaanse eiland Lanzarote is onlosmakelijk verbonden met de kunstenaar en architect César Manrique. Op meerdere plekken van het eiland Lanzarote kom je één of meerdere werken van Manrique tegen. Zijn liefde voor het eiland, het vulkaanlandschap en de natuur komt in veel van zijn werk terug. Of hij wist dit op merkwaardige wijze te integreren. Zijn woning in Tahíche is hier een uitstekend voorbeeld van. Een wandeling door de vertrekken van dit huis geeft een prima kijkje in het leven van deze grootheid in Lanzarote.
Meer info: www.allesoverlanzarote.nl/fundacioncesarmanrique.htm

Museo Arqueológico Nacional

Al in 1867 werd er een koninklijk besluit genomen tot het oprichten van een archeologisch museum in Madrid. Het Museo Arqueológico Nacional wordt afgekort naam MAN. De collectie van het museum bestaat uit onder andere een verzameling munten, boeken, prehistorische voorwerpen, sarcofagen, Griekse keramiek, standbeelden, een mummie, graven en middeleeuwse religieuze voorwerpen. Middels verschillende tentoonstellingen komt de geschiedenis van Spanje en de stad op meerdere manieren voorbij. Het nationaal archeologische museum van Madrid is gelegen aan de Calle de Serrano, vlakbij de oude stadspoort Puerta de Alcalá.
Meer info: www.man.es

Museo Arqueológico de Sevilla

Aan de Plaza de América van de stad Sevilla kun je een interessant archeologisch museum bezoeken. Museo Arqueológico de Sevilla is ten eerste ondergebracht in een historisch renaissance paleis uit het begin van de twintigste eeuw. Het ontwerp hiervoor was afkomstig van Anibal González. Daarna heeft deze architect de opdracht binnengehaald voor het ontwerpen van Plaza de España in Sevilla. Museo de Arqueológico de Sevilla laat op chronologische wijze de geschiedenis van Sevilla en de rest van de regio zien. Middels sculpturen, schilderijen, juwelen, wapens en andere voorwerpen krijg je een bijzondere kijk in een geschiedenis die heel wat eeuwen beslaat.
Meer info: www.museosdeandalucia.es

Andere bezienswaardigheden

Deze pagina beperkt zich tot de musea die Spanje telt. Andere bezienswaardigheden van Spanje zijn terug te vinden op de pagina bezienswaardigheden.

Plaatsen, streken en eilanden in Spanje

Wij hebben naast deze site ook nog een aantal 'voor beginners' websites over Spaanse bestemmingen:
Alicante voor beginners
Barcelona voor beginners
Baskenland voor beginners
Benidorm voor beginners
Bilbao voor beginners
Canarische Eilanden voor beginners
Cordóba voor beginners
Costa Blanca voor beginners
Costa Brava voor beginners
Costa del Sol voor beginners
Fuerteventura voor beginners
Gerona voor beginners
Gran Canaria voor beginners
Granada voor beginners
Ibiza voor beginners

Lanzarote voor beginners
Madrid voor beginners
Malaga voor beginners
Mallorca voor beginners
Menorca voor beginners
Moraira voor beginners
Sevilla voor beginners
Tenerife voor beginners
Toledo voor beginners
Valencia voor beginners

Meer info over Spanje

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Spanje:
Spanje informatie
Spanje informatie
bijzondere plaatsen in Spanje
mooiste dorpjes van Spanje
steden in Spanje

Spanje nieuws & tips
Spanje weer & klimaat
Spanje zonkalender

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy